زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

چگونه قرآن بخوانیم‌ (کتاب)





این کتاب توسط سید محمد تقی حکیم در راستای رویکردی که پس از انقلاب در توجه به محتوا و تعلیمات قرآن کریم صورت گرفته، نوشته شده است.


۱ - معرفی اجمالی کتاب



در این کتاب ابتدا به مطالبی برمی خوریم که به ظاهر قرآن مرتبط است. مطالبی درباره تلاوت قرآن ، ترتیل ، با اندوه خواندن قرآن، با لحن عربی خواندن قرآن، حفظ کردن قرآن، گوش فرادادن به قرآن و....
بخش دوم کتاب که مهمترین بخش کتاب است به بیان مطالبی درباره باطن قرآن کریم می‌پردازد.
قرآن کتابی است که برای تعلیم و هدایت بشر نازل شده است ازاین رو تدبر در آیات آن برای بهره مندی هرچه بیشتر از تعلیمات آن در جهت سعادتمندی لازم و ضروری است. خود قرآن کریم نیز در آیات متعددی کسانی را که در آیات قرآن تدبر و تفکر نمی‌کنند مورد نکوهش قرار داده و در آیاتی به تدبر در قرآن کریم فرمان داده است. تدبر در قرآن، فهم قرآن، راه فهم قرآن و... در این بخش مورد بحث واقع شده است. در این کتاب برای کسانی که عاشقانه راه قرآن را جویا هستند و می‌خواهند با فهم قرآن به کار تهذیب اخلاق مشغول شوند و از طرفی، به هر دلیل، توان بررسی تفاسیر مختلف قرآن را ندارند پیشنهادی مطرح شده است که با عمل بدان می‌توان به مضمون آیات شریفه دست یافت و آنرا ره توشه عمل قرار داد. بدین منظور نویسنده نمونه‌هایی از آیات قرآن کریم را به همان روش پیشنهادی به خواننده ارائه می‌کند و در واقع تفسیری ساده و روان از آیات در اختیار جویندگان قرار می‌دهد.

۲ - ساختار کتاب



کتاب مشتمل بر یک پیشگفتار و دو بخش می‌باشد. در پیشگفتار درباره لزوم توجه به قرآن و بهره وری هرچه بیشتر و بهتر از آن، حاکمیت قرآن، عدم تحریف قرآن، اعجاز قرآن ، آشنایی با قرآن مطالبی بیان شده است.
بخش اول کتاب تحت عنوان «ظاهر» به مباحثی چون یادگیری قرآن، آموزش قرآن ، تلاوت قرآن، ثواب قرائت قرآن، قرآن و ماه رمضان ، ختم قرآن، ترتیل، استعاذه، آواز خوش، لحن عربی، حفظ کردن قرآن و... پرداخته است.
بخش دوم با عنوان «باطن» به مباحثی چون تدبر در قرآن، فهم قرآن، راه فهم قرآن، تفاسیر و نحوه بهره برداری از تفاسیر پرداخته شده است. در این قسمت نمونه‌هایی از آیات قرآن با روشی ساده تفسیر شده است به این نحو که ابتدا کلمات سوره یا آیه مورد نظر به شکل لغت و معنا نگاشته شده و سپس توضیحاتی اضافه شده تا معنی آیه کاملا برای خواننده روشن شود. در بعضی از نمونه‌ها اضافه بر توضیحات یاد شده، نکات ادبی آیه که ارتباط با لغت و علم صرف و نحو دارد بیان می‌شود. در پایان هرنمونه هم تمرین و پرسش‌هایی تنظیم شده تا بتوان به وسیله آنها خود را آزمود. بعد از این قسمت مفسر قرآن معرفی شده و علومی که در تفسیر قرآن بدانها نیاز است ذکر گردیده است. در پایان کتاب نیز منابع مورد استناد نویسنده فهرست شده است.

۳ - ویژگی‌های کتاب



روانی و سادگی قلم نویسنده علاوه بر کوتاه نویسی از جمله ویژگی‌های این اثر به شمار می‌رود. ویژگی دیگر آن را می‌توان آموزشی و تعلیمی بودن آن برشمرد بویژه با توجه به آزمونهایی که در بخش تفسیر نمونه‌هایی چند از آیات قرآنی در اختیار خواننده قرار داده شده است تا خود یا کسانی را که تحت تعلیم وی هستند بیازماید.

۴ - نسخه شناسی



این اثر به خامه سید محمد تقی حکیم نگارش یافته و در قطع رقعی با جلد شومیز در ۱۵۱ صفحه برای ششمین بار از سوی دفتر نشر فرهنگ اسلامی در سال ۱۳۸۰ شمسی به چاپ رسیده است.

۵ - منبع


نرم افزار تاحضور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.